Sirul Fibonacci si Phi, numarul de aur

Fibonacci (1170-1240) este considerat ca unul dintre cei mai mari matematicieni europeni ai Evului Mediu. S-a nascut in Pisa, oras italian faimos pentru turnul sau inclinat, care parca sta sa cada. Tatal sau a fost ofiter vamal in orasul din Africa de Nord numit Bougie, asa incat Fibonacci a crescut in mijlocul civilizatiei nord-africane, facand, insa, multe calatorii pe coastele Mediteranei.

Sirul lui Fibonacci este o secventa de numere in care fiecare numar se obtine din suma precedentelor doua din sir. Astfel, primele zece numere ale sirului lui Fibonacci sunt: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55.

Sirul Fibonacci in matematica, se refera la explicatiile metafizice ale codurilor din universul nostru. Numerele lui Fibonacci sunt considerate a fi, de fapt, sistemul de numarare al naturii, un mod de masurare al Dinivitatii. Aceste numere apar peste tot in natura, pornind de la aranjamentul frunzelor, de la sabloanele petalelor unei flori si ajungand la falangele mainii umane, de la zile de nastere si pana la zidurile Piramidelor. Se spune ca exista o legatura intre cresterea naturala a plantelor si numarul de aur: proportia tainica a acestui numar, reprezentata fie in triunghiul de aur (isoscel) al lui Pitagora, in elipsa de aur din traditia hindusa sau in spirala de aur care, prin sirul lui Fibonacci, se demonstreaza pastrand proportia de 1,618.

Mai gasim si alte lucruri in natura ca spirala generata de apa (vartejurile), miscarea curentilor de aer in spirala, cochilia melcilor, dispunerea petalelor de trandafir sau a frunzelor si semintelor din regnul vegetal, care pastreaza aceasta proportie perfecta aratand ca in intreaga creatie se pastreaza aceasta proportie, probabil de aici i s-a tras si numele de “formula fericirii”. Aceasta demonstreaza existenta unui sfere de constiinta a armoniei si frumusetii existente in intregul universul si care il ghideaza.

Impreuna, cele zece cifre se aduna, pentru a forma acest mesaj (se spune in cercurile ezoterice): “In secolul al XXI-lea, in aceste vremuri de evolutie, omenirea va cunoaste Iluminarea”, deci Codul prevede ca, in aceasta era, omenirea isi va schimba perceptia. Tot ceea ce a incercat omul de-a lungul vremurilor isi va gasi, in sfarsit, o rezolvare. Aceasta rezolvare ar cuprinde toate principiile vietii, inclusiv modul in care relationam unii cu altii. Se spune ca aceste zece numere “sir dezordonat, simplu pana la absurd”, ar reprezenta o anagrama numerica. Dand sirului de numere semnificatia lor numerologica, in total sunt zece numere, ni se dezvaluie ca lucrul acesta este semnificativ, numarul 10 fiind un sfarsit in sine, este o revenire la centru, la unitate, la un nou inceput si la implinire de sine. Zece reprezinta un rezultat, o realizare, acest numar cuprinde si contine toate numerele precedente, reprezentand un ciclu, formand, la randul sau, inceputul unui nou ciclu, fiind principiul maret al tuturor ciclurilor naturale, ne putem gandi la cele zece degete, la copacul vietii si la izvorul tineretii.

In spiritualitate, fiind considerat un ciclu fara sfarsit, se spune deasemenea, ca sirul lui Fibonacci, s-a dovedit a fi o cheie care-ar fi asemanata cu un trandafir cu cinci petale. Pentagrama trandafirului cu cinci petale este un simbol sacru extraordinar, acest concept a fost initiat prin punerea laolalta a celor cinci elemente de baza: pamant, apa, foc, aer si eterul ceresc. Cifra cinci simbolizeaza centrul, armonia, echilibrul.

Numărul de aur este strans legat de şirul lui Fibonacci, în care fiecare termen este suma celor două anterioare (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55…). Pe măsură ce înaintăm, raportul dintre doi termen succesivi ai şirului lui Fibonacci tinde spre Phi.

Numarul de aur – sectiunea divina, un alt sir care mai este cunoscut si ca Phi (1,618), este un numar foarte cunoscut in arta, avandu-si originile fundamentale in natura, astfel incat, orice element din natura este proportional cu Phi.  Adunand si cifrele 1618 vedem ca ne da tot 7, care este considerat a fi cel mai frumos numar din univers, insemnand numarul perfectiunii, numarul lui Dumnezeu. Sunt sapte zile in saptamana, sapte note muzicale, sapte minuni ale lumii, sapte centri energetici(chakre), sapte culori ale curcubeului; numarul 7 apare de 77 de ori in Vechiul Testament si este cheia catre Noul Testament, care se refera la cele sapte peceti, sapte ingeri, sapte biserici, sapte trambite, sapte semne, sapte chivoturi.

Despre secretul piramidelor s-a scris enorm, observandu-se ca axul culoarului este centrat pe steaua polara din epoca respectiva cu mare exactitate: 4 minute a unghiului facut in raport cu steaua “Alfa” a Dragonului reprezentand nordul geografic, iar cele 4 unghiuri ale bazei sunt indreptate spre nord, est, sud si vest cu aceeasi corectitudine. Inaltimea piramidei inmultita cu un miliard reprezinta distanta Pamant-Soare (150 milioane Km). Perimetrul bazei impartit la inaltime da “2 Pi”, dublul lui 3,14, ceea ce s-a putut verifica abia dupa 1670 de Leibnitz. Raportul intre apotema si baza triunghiurilor este ” 1,618 ” – numarul de aur.

Asa cum Sectiunea de Aur este regasita in ansamblul si frumusetea naturii, poate fi de asemenea folosita pentru a atinge frumusetea si echilibrul in arta. Sectiunea de aur a fost folosita extensiv de Leonardo da Vinci. Observati cum toate dimensiunile cheie ale camerei si ale mesei in tabloul lui da Vinci, “Cina cea de Taina” se bazau pe Sectiunea de Aur, care era cunoscuta in perioada renascentista ca “Proportia Divina”.

In “Sacramentul Cinei cea de Taina”, Salvador Dali si-a inramat pictura intr-un dreptunghi de aur. Urmand tehnica lui da Vinci, Dali a pozitionat masa exact la sectiunea de aur a inaltimii picturii sale. A pozitionat cei doi discipoli langa partea lui Iisus, la sectiunile de aur a latimii compozitiei. In plus, ferestrele din fundal sunt formate din 12 pentagoane, care exprima relatiile phi in proportiile lor.

21 comentarii (+add yours?)

 1. Katie Ewing
  Mai 28, 2010 @ 10:58:41

  If only more people could hear about this.

  Răspunde

 2. Silviu Marin
  Mar 16, 2011 @ 21:31:56

  Eu am auzit despre Fibonacci încă din ’05… >:<

  Răspunde

 3. Jull
  Mar 21, 2011 @ 11:23:07

  Hi,ai citit Codul lui DaVinci? Si eu l-am citit mai demult.Deasemenea id-ul meu are nr. 1618..pwp:*

  Răspunde

 4. Trackback: CONCURSUL NAŢIONAL „CARMEN SYLVA” pentru tinere talente, Ediţia I [2011-2012] « nydla
 5. madalina mada
  Mai 29, 2013 @ 17:20:32

  e super dar nu ii fain pt ca are de a face cu mate 😛 🙂

  Răspunde

 6. Russu
  Noi 05, 2013 @ 14:54:11

  Cum adunati voi cifrele 1618 si va da 7 ? E ilogic ce spuneti.

  Răspunde

 7. Iuli Hartanu
  Ian 21, 2014 @ 15:43:07

  Am avut de facut un referat despre el

  Răspunde

 8. Rusule...
  Feb 15, 2014 @ 17:58:21

  … ai priceput calculul acum?Sau se poate 1618 sa fie 1+6=7 si 8-1=7 sau 7+7=14 / 2 = 7, sau oricum vrei…ideea este sa gandesti!

  Răspunde

 9. Andrei
  Mar 14, 2014 @ 15:02:45

  Imi explica si mie cineva va rog frumos cum se ajunge la asta:
  „Daca inlocuim literele PHI cu numerele corespunzatoare, obtinem 781”

  Răspunde

 10. Bogdan
  Mar 14, 2014 @ 15:08:33

  Daca inlocuim literele PHI cu numerele corespunzatoare, obtinem 781. Aaa? Daca imi poate explica cineva cum inlocuim literele cu numere si obtinem 781, promit sa fac cinste cu o vata pe bat si cu o ciocolata cu aroma de ardei iute din Austria. 🙂

  Răspunde

 11. Pavel Floresco
  Apr 11, 2014 @ 14:01:18

  Dar cum corespunde PHI lui 781?

  Răspunde

  • Pandora
   Apr 26, 2014 @ 11:19:25

   Ma refeream la cifrele asociate literelor (a=1, b=2 etc.). Intr-adevar am gresit, pentru ca literei ‘i’ ii corespunde cifra 9, nu cifra 1. In concluzie, voi sterge acea parte.

   Răspunde

 12. Nelu Lung
  Feb 19, 2015 @ 11:57:00

  1.”Inaltimea piramidei inmultita cu un miliard reprezinta distanta Pamant-Soare (150 milioane Km)…”
  Cum vine asta ? Inmultesti un numar cu un miliard, iar rezultatul obtinut este de ordinul milioanelor ?
  2. „Noe a luat in arca sa sapte perechi din fiecare animal de pe pamant…”
  Nu-i adevarat. Noe a luat cite o pereche.
  Povesti si exagerari…

  Răspunde

  • Pandora
   Feb 23, 2015 @ 20:51:03

   1.Distanţa de la Pământ la Soare este de 90 de milioane de mile engleze, adică de 1 miliard de ori cât este înălţimea Marii Piramide de la Giza (145,75 metri = 0,09 mile). Astfel, între planetă noastră şi astrul zilei încap 1 miliard de Piramide ale lui Keops.

   2. „Intră în arcă, tu şi toată casa ta, căci am văzut că eşti drept înaintea mea, în mijlocul acestei generaţii. Din fiecare animal curat să iei cu tine câte şapte, mascul şi femelă; din fiecare animal necurat, doar două, mascul şi femelă“ (Geneza 7:1, 2).

   Răspunde

 13. Trackback: Tool: Work in Progress ! | Minds Under Construction
 14. ocheanu petrica
  Dec 04, 2016 @ 21:04:23

  Eu folosesc sirul lui fibonaintregesc cci la loto grecia 20 din 80 cu rezultate forte bune castig in fiecare zi imi intregesc veniturile

  Răspunde

 15. Gallov Katalin
  Ian 27, 2017 @ 14:20:09

  Trebuie sa recitesc METAFIZICA lui Aristotel

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: