Tehnici de interogatoriu si metode de tortura

„Primele zile erau zile-soc standard, un amestec de tratament dezumanizant, tortura psihica si abuz fizic. Acest tratament era menit sa te inmoaie, golindu-te de orice urma de autorespect si sa te pregateasca pentru ceea ce avea sa urmeze. Pe urma erai lasat singur ca sa meditezi, numai ca, daca la inceput solitudinea era binevenita, ea se transforma curand intr-o izolare innebunitoare. Apoi, cand ardeai de nerabdare sa auzi si sa vezi o alta fiinta omeneasca, ti se programau interviuri, in care interlocutorii se purtau frumos cu tine conditionat, iar tie incepea sa-ti placa, fiindca te lasau sa traiesti. Incepeai sa vorbesti, sa-ti placa societatea lor, iar cand nu mai aveai nimic de desertat din sac, erai fie trimis intr-un lagar cu regim de puscarie, fie impuscat.”

Tortura are trei dimensiuni: psihica, psihologica şi sociala.

Tortura fizica poate fi:

  • Tortura fizica ce cauzeaza dureri insuportabile: batai, falanga (batai severe la talpile picioarelor, suspendarea de brate sau picioare, expunerea la frig/caldura etc.)
  • Tortura fizica ce cauzeaza frica si moarte imediata (socuri electrice, sufocari/asfixieri, simularea executiei)
  • Tortura fizica ce duce la epuizare totala (gimnastica o perioada indelungata, munca fortata)
  • Tortura fizica ce cauzeaza desfigurare, mutilari si dizabilitati permanente.

Tortura mentala poate fi:

  • Tehnici de deprivare (deprivare de anumiti stimul precum lumina, sunet, legare la ochi, inchidere intr-o camera incuiata; deprivare de anumite perceptii pentru a dezorienta si confuza – transferuri frecvente de la un loc la altul, frecvente deranjari ale somnului, lipsa mijloacelor de comunicare; deprivare de ordin social – interzicerea vizitelor, a indeplinirii ritalurilor religioase; deprivari care au ca scop insingurarea victimei; deprivarea de nevoile de baza – deprivari de mancare, apa, haine etc.)
  • Tehnici de coercitie
  • Amenintari si umilinte
  • Tehnici de comunicare (expunere la o varietate de comunicari false,contradictorii si confuze, precum: informarea gresita, psihologia inversa etc.)
  • Tehnici medicamentoase

Judecatorii europeni medievali si cei care reprezentau legea in acea perioada erau neegalati in ingeniozitate atunci cand era vorba de crearea dispozitivelor de tortura.

Trasul pe roata. Pentru trasul pe roata victima era, pentru inceput, fixata de sol cu membrele larg desfacute si bine intinse. Apoi, sub fiecare incheietura a mainilor sau picioarelor erau trecute bucati solide de lemn. Calaul zdrobea incheieturile victimei presandu-le cu o imensa roata de lemn, intarita cu piese de metal. Procesul continua cu fracturarea oasele mainilor si picioarelor celui condamnat. Odata membrele zdrobite, victima era legata in jurul rotii si lasata sa moara din cauza durerilor sau a setei. Cei care supravietuiau supliciului puteau rezista zile intregi legati de roata, timp in care insectele si pasarile se hraneau in voie din trupul acestora. In general, condamnatii erau expusi in piete publice sau la rascrucile drumurilor, pentru ca toti sa ii poata vedea si sa le evite exemplul.

Ghetele. O alta solutie ingenioasa a judecatorilor medievali, folosita in lupta cu fortele demonice ale raului, o constituia dispozitivul numit simbolic „ghetele”. Picioarele victimei, imobilizata in prealabil, erau plasate intre doua scanduri care, la randul lor, erau legate intre ele cu mai multe corzi bine stranse. Intre aceste corzi, acuzatorii fixau mai multe pene de lemn pe care le loveau sistematic cu un ciocan. Cu fiecare lovitura, mici parti din tibiile celui torturat se sfaramau, lasand oasele victimei sa iasa la iveala. Judecatorii puteau folosi pana la 20 de astfel de pene, care difereau ca marime, in functie de acuzele aduse vinovatului. Cazurile in care victima supravietuia pana la finalul procesului erau extrem de rare, iar durata de viata a acesteia nu era mai mare de cateva zile datorita blocarii arterelor cu resturi de os si maduva osoasa. De-a lungul istoriei, „ghetele” au cunoscut o larga raspandire capatand forme diferite in functie de locatia in care erau folosite. Celebre au ramas „ghetele spaniole”, confectionate din metal, si care erau presate cu ciocanul in timp ce picioarele acuzatului se aflau inauntru. O forma a acestor ghete se regasea acum un mileniu si in insulele britanice, diferenta fiind ca acestea erau din fier si nu erau folosite pentru presare membrelor inferioare ale condamnatilor ci pentru fierberea acestora in apa sau ulei.

Taurul Sicilian a fost inventat in Grecia antica si consta intr-un taur facut din metal care avea o portita in partea laterala. Era folosit atat ca instrument de tortura cat si ca metoda de executie. Condamnatii erau bagati inauntrul constructiei de metal, care era ulterior plasata deasupra unui foc. Metalul se incingea iar persoana dinauntru era efectiv prajita.

Scaunul de interogare. Sinistra metoda de tortura a cunoscut celebritatea in Europa medievala, atunci cand era folosita, in special, impotriva femeilor acuzate de vrajitorie sau de adulter. Scaunul metalic pe care erau imobilizati acuzatii era prevazut cu sute de ace menite sa strapunga pielea fara a produce, insa, rani letale. Ca si cum nu era suficient, sub acesta se aprindea focul, foc ce era mentinut pana cand scaunul devenea incandescent. Putinele victime care supravietuiau acestui supliciu sufereau traume ireversibile care, de cele mai multe ori, duceau la moartea celui torturat in maxim doi ani. O metoda asemanatoare era Fecioara de fier. Cusca de metal, care avea forma unei fecioare, era dotata pe interior cu un sistem complicat de ace care, odata usa inchisa, patrundeau in corpul celui condamnat. Acuzatul putea agoniza chiar si doua zile pana isi gasea sfarsitul.

Tortura alba (torture propre) sau tortura curata este o metoda de tortura care nu lasa urme de leziuni corporale. In schimb aceasta metoda recurge la o tortură psihica, care are urmari mult mai grave, distrugand victima din punct de vedere psihic.

Se vorbeste despre existenta unui manual ce se ocupa exclusiv de tehnici de interogatoriu. Acesta contine un capitol întreg dedicat tehnicilor de constrangere. Recomanda arestarea suspectului facuta foarte devreme dimineata si prin surprindere,acoperirea ochilor si tinerea in arest, dezbracat. Suspectul trebuie tinut izolat si trebuie sa i se interzica desfasurarea activitatilor de rutina, cum ar fi mancatul si dormitul. Camerele de interogare nu trebuie sa aiba ferestre, sa fie insonorizate, obscure si fara mijloace de avertizare catre exterior. Conform manualului, amenintarea este mai eficienta decit insasi tortura. Astfel victima este incitata sa-i frica pentru ceea ce i se poate intimpla. Astfel se poate diminua rezistenta suspectului, inducandu-i-se ideea unei forte exterioare net superioare. Aceste tehnici includ: constringerea prelungita, efortul prelungit, mentinerea in celule cu caldura sau frig extreme, cu umiditate, privarea de alimente si somn, intreruperea inopinanta a activitatilor de rutina, izolarea, amenintarea cu lezarea fizica, privarea de stimulii senzoriali, hipnoza si folosirea drogurilor sau a efectului placebo. De asemenea, contine referiri clare la utilizarea descarcarilor electrice (electro-socuri), drept metodă de interogatoriu.

O noua metoda de tortura, folosita pentru a-i face pe suspecti sa vorbeasca este muzica la volum maxim. Noua tactica a devenit una comuna; aceasta practica a fost aprobata „pentru a crea teama, dezorientare si a prelungi socul capturarii”. Un anchetator se lauda ca a avut nevoie de doar patru zile pentru a face un detinut sa marturiseasca, alternand 16 ore de muzica si lumina cu patru ore de liniste si intuneric.

Toate victimele torturii sufera psihic, fizic, dar si social. De aceea este important sa se ofere tratament care sa acopere toate aceste laturi. Tratamenul care se concentreaza ‘doar pe o latura’ este ineficient. Formele de tratament, fizic, psihic si social trebuie oferite concomitent.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: