Stepped out of the line

Inima batea atat de tare incat credea ca o sa-i iasa din piept. Trecusera deja doua ore de cand se asezase in pat, dar nu putuse sa adoarma nici macar o secunda. Se zvarcolise in asternut ca un peste pe uscat; mai devreme ii fusese frig, dar acum ii era prea cald. Si-a dat seama ca isi tinea dintii inclestati. Inima continua sa-i bata atat de tare incat parca se misca cu tot cu pat; incepuse sa se panicheze. Inspira, expira. Incet, asa, acum calmeaza-te. Era clar ca avea sa fie o noapte lunga. Din cand in cand bea cate o gura de apa, dar lichidul nu avea nici efectul calmant pe care si-l dorea, nici nu reusea sa-i potoleasca greata pe care o simtea in stomac.

3:00, 3:45, 5:00, 8:20. Era lumina, soare, dar norii se adunau pe cer. Oare asa te simti dupa ce ai luat bataie sau cand iesi din coma? Nu ar fi vrut sa stie cu adevarat raspunsul. Totusi stia ca nu era o durere coplesitoare, ca cea de masea, ci una care te facea sa te simti mai curand lipsit de putere; te durea totul si nimic in acelasi timp. Cum sa mai poti manca? Simtea un gol in stomac, o durere, poate de foame, dar greata facea si numai gandul la orice aliment dezgustator. Mai bine nu. Doar putin, nu vrei sa lesini acum, aici; ei si-ar putea da seama.

Ar fi stat in pat fara sa se miste sau sa faca ceva. Ganduri, prea multe ganduri; ar fi vrut sa le alunge. Ar fi vrut? Sunt lucruri care te schimba, care te apropie mult de cei ca tine, prietenii tai; nu le poti simti altfel. Ha, melodia pe care o asculta era aceeasi melodie reprezentativa pentru acceasi perioada a anului trecut. Inchide-o, te deprima. Dar nu putea sa o inchida. Versul ala era exact descrierea…

Si depresia incepuse – tulburare afectiva, cu elemente depresive, cu debut in cursul zilei de azi SAU tulburare depresiva majora, recurenta, fara recuperare interepisodica completa, severa, cu elemente psihotice congruente cu dispozitia; se obisnuise de mult cu toate acestea, dar acum stia si cauza. Ii fusese favorizata formarea dopaminei la nivelul terminatiilor dopaminergice, a fost stimulata eliberarea serotoninei si a noradrenalinei, iar acum activitatea receptorilor dopaminergici D2 scazuse, ceea ce a dus la pierderea proprietatii motivationale a celorlaltor stimuli. Efectul secundar, care apare a doua zi; doar stia de dinainte ca asa o sa se intample.

In minte i-a venit acel citat: „Placerea prezinta un avantaj: spre deosebire de fericire, ea are meritul sa existe.” Nu poate fi numai bine, din nefericire. Hai, ca nu-i dracul chiar asa de negru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: