Cafea, halucinatii si memorie

Cercetatorii britanici recomanda oamenilor sa consume  cel mult 200 de mg de cafea pe zi. Persoanele care beau prea multa cafea zilnic prezinta un risc crescut de a avea halucinatii, sustin cercetatorii de la Universitatea Durham din Marea Britanie. Pericolul creste odata cu numarul cestilor consumate, din cauza nivelului ridicat de cofeina din sange. Oamenii de stiinta spun ca nivelul ridicat de cofeina din sange ii determina pe oameni sa auda voci sau sa vada anumite lucruri care nu au nici o legatura cu realitatea. „Subiectii nostri au avut halucinatii, viziuni si chiar ajungeau sa auda voci”, sustine specialistul Simon Jones de la Universitatea Durham, coordonator al studiului.

Cercetarea s-a efectuat pe un esantion de 219 voluntari care au fost pusi sa completeze un chestionar despre consumul de cafea, ceai sau bauturi energizante. In acelasi timp, subiectii au trebuit sa precizeze daca au auzit sau vazut de-a lungul vietii lucruri pe care nu si le-au putut explica. Rezultatele studiului au aratat ca persoanele care erau dependente de cafea, iar consumul acesteia era inlocuit de cele mai multe ori cu alte produse de baut care nu contineau cofeina, au avut halucinatii cel putin o data pana la efectuarea acestei cercetari. Specialistii atrag atentia ca riscul aparitiei halucinatiilor este mai mare cu cat oamenii consuma si bauturi energizate sau sucuri care contin cofeina, pe langa cafea.

In DSM IV, uzul excesiv de  cafeina se asociaza cu tulburarile afective, de comportament alimentar, psihotice, de somn si in legatura cu o substanta. Din aceasta cauza indivizii cu tulburari anxioase e posibil sa evite aceasta substanta. In cazul consumului a mai mult de 1g/zi, simptomele includ fasciculatia musculara, devierea cursului gandirii si vorbirii, tahicardie sau aritmii cardiace, perioade de infatigabilitate si agitatia psohomotorie. Episoadele maniacale, panica, anxietatea generalizata, intoxicatia cu amfetamina, abstinenta de sedative, hipnotice sau anxiolitice ori abstinenta de nicotina, tulburarile de somn si efectele secundare induse de medicamente pot cauza un tablou clinic similar cu cel al intoxicatiei cu cafeina.

Un studiul efectuat la Universitatea Florida Sud, de profesorul Gary Arendash si colaboratorii a demonstrat ca administrarea cafeinei la soareci cu sindromul Alzheimer induce revenirea „pacientilor”  la normal sau la o stare mult imbunatatita.  Acest studiu s-a efectuat pe soareci batrani care deja prezentau pierderi vizibile de memorie. Administrarea de cafeina (echivalentul a 500 mg zilnic pentru un om) in apa de baut a demonstrat clar imbunatatirea memoriei, in comparatie cu soarecii din grupul de control martor (carora nu li s-a administrat cafeina). Cofeina nu are ca efect doar atenuarea simptomelor bolii. Analizele arata ca in creiereul soarecilor tratati cu cafeina se observa reducerea cu 50% a nivelului proteinei beta-amyloid.  Este cunoscut ca aceasta proteina pentru producerea asa numitelor „placi senile” in masa de neuroni din creier este astfel responsabila pentru pierderea memoriei.

E ciudata senzatia pe care o ai cand bei ness concentrat, energia aceea mai mult interna. Mainile incep sa tremure putin si nu poti sta locului, dar nici nu faci mai mult decat sa te agiti aiurea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: