Sa nu uiti…

Cand e vorba de timp, tot ce e pierdut, e pierdut pentru totdeauna. In final raman doar cu experienta si amintirile a ceea ce am trait, care reprezinta ceea ce sunt eu. Orice intamplare trezeste emotii pe moment, care apoi se intiparesc in minte si de fiecare data cand sunt rememorate, sunt retraite faptele sau sentimentele de atunci.

Explicatia stiintifica este urmatoarea: in momentul in care o informatie patrunde in creier – un gand, o imagine, o melodie, un stimul extern – se activeaze anumite sinapse. Experienta declanseaza o abundenta biochimica, provocand deschiderea receptorului specializat de acid glutamic si permitand inonilor de calciu sa inunde celulele. Ionii stimuleaza duzini de enzime care remodeleaza celulele prin deschiderea unor receptori aditionali si prin medierea formarii mai multor sinapse. Impreuna, aceste schimbari fac neuronii sa fie mai sensibili intre ei si sa puna la locul sau scheletul unei amintiri.

Memoria nu este un film perfect al trecutului, ci, mai degraba, un colaj schimbator, o istorioara alcatuita din fragmente si construita cu elemente noi de fiecare data cand o recorelare are loc. Ruland iar in minte aceste amintiri, ele se retrezesc si reconsolideaza, asa incat de fiecare data, originalul este inlocuit cu o versiune usor modificata. Astfel, ajungem sa ne amintim povestea proprie despre fapte. Atunci, mai conteaza daca ele sunt sau nu reale? Daca la momentul respectiv eram complet in filmul care si-a pus intr-o masura amprenta asupra mea, iar apoi imi amintesc de el ca de orice fapt real, ca de ceva care s-a petrecut cu adevarat, nu mai are importanta ca a fost doar produsul imaginatiei.

Cum vrei sa te simti azi? Vrei sa te relaxezi si sa citesti o carte, vrei sa te simti atat de puternic de parca ai fi stapanul lumii, vrei sa-i iubesti pe toti, vrei sa fii atat de fericit de parca ai avea totul sau sa vezi fata nevazuta a lumii sau sa te intorci inapoi in copilarie si pentru cateva minute sa ai impresia ca totu-i ok? Exista de toate in meniu, intrebarea e : cat esti dispus sa platesti pentru ce-ti doresti? Sa nu mai simti sau sa simti mai mult, sa-ti alegi emotiile si intamplarile prin care sa treci, sa-ti montezi un cip in creier si viata sa urmeze cursul ales de tine.

Binele si rau-n jurul tau se vor juca
Lumea asta moarta va-ncerca sa-ti fure dragostea
Niciodata sa nu uiti de inima ta…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: