Exces

Nimic nu este o problema, atata timp cat exista un echilibru si rationalitate. Pentru ca nu substanta sau obiceiul in sine sunt cele daunatoare, ci abuzul.

Prea mult vorbit la telefon dauneaza, prea multe ore petrecute in fata televizorului sau la calculator, prea multa munca, prea multe substante, prea multa mancare, prea multa odihna sau prea mult drug-addictionssport. Lactatele consumate in exces dauneaza corpului, dar lipsa lor poate duce la scaderea calciului. Trebuie sa bei apa, dar prea multa poate duce la pierderea mineralelor din organism. Carnea este buna pentru proteine, dar prea multa carne face rau la ficat. Nu e bine sa fii lenes, dar nici sa nu te suprasoliciti. Nu e bine sa fii nepasator, dar daca pui totul la inima esti sfatuit sa faci contrariul. zaharNu e frumos sa exagerezi cu machiajul, dar nici sa nu te machiezi deloc. Ceaiurile detoxifiante iti curata organismul, dar baute in exces dauneaza stomacului si intestinelor. Pana si excesul de sport este daunator, oboseala fiind modalitatea prin care organismul se apara.

Depinde de mult prea multe: de inaltime, de greutate, de zona, de coeficientul de inteligenta, de felul in care corpul reactioneaza, de celelalte lucruri consumate, de gene. Nu poti spune nu este bine deloc sau da, este ok dar numai pana aici, in cutare cantitate, la intervalul asta de timp.

Secretul nu e sa elimini treptat totul, ci sa le utilizezi pe toate, astfel incat sa nu consumi prea mult din niciuna, caci atata timp cat este ceva natural, numai excesul este daunator. Iar in ceea ce priveste substantele sintetice, desigur, acestea trebuie consumate cat mai putin sau chiar deloc. Acest lucru fiin valabil pe plan fizic.

Din punct de vedere psihic, regula nu mai e aceeasi; ceea ce e daunator fizic, psihic ajuta. Comparand creierul cu un balon, substanta il face sa se umfle, mai mult ca celelalte, sa fie mai frumos, mai deosebit. Doar ca, fortat fiind prea mult, acesta va exploda primul. Dezvoltare, longevitate, unicitate, nediferentiere, curaj, lasitate… Fiecare om ar trebui sa aiba dreptul la alegere.

Singurul lucru pe care trebuie sa-l tii minte este sa eviti excesele. Sa-ti cunosti limitele si sa stii unde sa te opresti.

2 comentarii (+add yours?)

  1. anonim
    Mai 10, 2012 @ 20:10:20

    Drumul excesuluii duce spre palatul cunoasterii.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: